English

Si të përdorni hudhrën në gatim, pa shkatërruar vetitë e saj super antimikrobiale

Hudhra nuk është vetëm një ushqim, ajo është me të vërtetë një legjendë .

Hudhra është gjetur në piramidat e Egjiptit dhe kjo referohet edhe në Bibël. Hipokrati, babai i mjekësisë perëndimore, e përshkruan atë rregullisht, dhe ajo i është dhënë atletëve të parë Olimpike në Greqinë antike për të rritur performancën.
Hulumtimet bashkëkohore vërtetojnë se hudhra është një armë e fuqishme në luftën kundër sëmundjes. Një studim i 1999 nga S. Ankri dhe D. Mirelman tregon se një kompleks brenda hudhrës i quajtur allicin është përgjegjës si antimicrobial , antiviral, dhe aktivitetit Antiparasitik. Është treguar se lufton dhe tensionet e drogës-rezistente të E. coli dhe potencialisht mund të luftuar disa super viruse që janë rezistente ndaj antibiotikëve.

Allicin nuk është në të vërtetë në hudhër. Nje komponim, alliin, dhe një enzimë, alliinase janë pjesë e qelizave në një thelp hudhre. Këto dy janë të ndara, megjithatë, kur këto qeliza takohen shpërbëjnë murin ndarës dhe kthehen apo formojnë allicinën e gjithë-fuqishme dhe të pushtetshme.

Pra, kur ju gatuani në shtëpi, ju doni të jenë të sigurt për të thyer ato muret qelizore në thelpinjtë e hudhrës duke përdorur metodën tuaj të preferuar. Por nuk mjafton që ti hidhni hudhrat në një tigan ku po gatuani, por duhet të dini që ngrohja neutralizon përfitimet shëndetësore që jep allicin.

Një studim në 2001 nga K. Song dhe J.A. Milner tregoi se ngrohja edhe në mikrovalë, apo dhe kur e hidhni në ujë të vluar të grimcuar, shkatërron gtë gjithë aktivitetin e enzimës alliinase brenda saj.

Në mënyrë që të ruajmë allicinën të plotë si kurative ,shumë shkencëtarë sugjerojnë që pasi e qëroni hudhrën nga luspat ose dhe kur e shtypni me shtypëese, lereni rreth 10 minuta para se ta hidhni në gatim me qëllim që të krijohet sa me shumë enzimë alliinase, pasi nxehtësia e neutralizon veprimin pozitiv të enzimës. Kështu që herën tjetër që ju të gatuani, mos e haroni.

KOMENTE