English

Ninulla, apo pëshpëritjet pozitive rritin pozitivisht kujtesën e bebeve

Nëse një këngë djepi ose pëshpëritje e thjeshtë por ëmbël ndihmojnëë një fëmijë për të fjetur, është më shumë se e mjaftueshme për shumicën e prindërve.

Por studimi i fundit ka treguar se përveçse ndihmojnë bebet të flenë këto ninulla apo pëshpëritje të ëmbla në vesh ndikojnë për një kujtesë mjaft të mirë, pra nxitin kujtesën pozitive.

Hulumtimi, i botuar në ditarin shkencor Sjellja dhe Zhvillimi i fëmijës, tregon se foshnjat kanë më shumë gjasa për të kujtuar diçka, nëse kanë një emocion pozitiv.
Profesor Ross Flom, i cili udhëhoqi studimin në Universitetin Brigam Jang në Utah, ka thënë: "Njerëzit studiojnë kujtesën në foshnjat, ata studiojnë diskriminimin emocional se si ndikon, por ne jemi të parët për të studiuar se si këto emocione ndikojnë në kujtesë."

Edhe pse bebet disa muaj nuk mund të flasin, ka mënyra të ndryshme që studiuesit mund të analizojnë se si foshnjat përgjigjen ndaj stimujve të ndryshëm.
Në këtë studim, hulumtuesit kanë monitoruar lëvizjet e syve të foshnjave për sa kohë ato shihnin një imazh të caktuar.
Foshnjat u ulën para një monitori të sheshtë me mbrojtje për bebet duke shfaqur një person i cili komunikonte me bebet me një zë të lumtur, neutral ose të zemëruar.
Menjëherë pas ekspozimit emocional, ata u treguan një formë gjeometrike.

Për të testuar kujtesën e tyre, studiuesit bënë testet pesë minuta më vonë dhe përsëri një ditë më vonë.

Hulumtuesit pastaj ishin në gjendje për të regjistruar sa herë fëmija shikonte nga një imazh në tjetrën dhe sa kohë ata kalonin duke kërkuar në çdo imazh.
Kujtimet e foshnjave nuk përmirësoheshin nëse forma ishte i lidhur me një zë negativ, por ato kryhen në mënyrë të konsiderueshme me zëra pozitive.

Prof Flom tha: "Ne mendojmë se ajo që ndodh është se pozitivja ndikon në sistem e përqëndrimit dhe zgjimit te foshnjat.
"Kjo mund të rrisë aftësinë e tyre për të procesuar dhe ndoshta kujtuar këtë model gjeometrik. '

KOMENTE