English

Ukraina "shans i fundit" për paqe, thotë Hollande

Një plan i paqes i hartuar nga Franca dhe Gjermania është "një nga shanset e fundit" për t'i dhënë fund konfliktit në lindje, Ukrainë, thotë udhëheqësi francez Francois Hollande.

Kancelarja gjermane Angela Merkel tha se ishte e paqartë nëse plani do të ketë sukses, por ajo tha se ishte "patjetër duke u përpjekur me vlerë ".

Z. Hollande tha se plani do të përfshinte një zonë të demilitarizuar 50-70km rreth linjës aktuale të frontit.

Udhëheqësit janë përpjekur për t'i dhënë fund luftimeve në Ukrainë mes trupave qeveritare dhe rebelëve pro-Ruse.

Rusia akuzohet për armatosjen e separatistëve pro-ruse në Ukrainën lindore

Z. Hollande dhe zonja Merkel janë duke diskutuar mbi planin e paqes me presidentin rus Vladimir Putin dhe udhëheqësin e Ukrainës Petro Poroshenko me telefon të dielën.

Pak hollësi janë shfaqur, por plani është menduar të jetë një përpjekje për të ringjallur një marrëveshje armëpushimi të dështuar dhe nënshkruar në Minsk, në Bjellorusi, në shtator. Që atëherë, kryengritësit kanë konfiskuar më shumë terren, duke ngritur alarmin në Kiev dhe në mesin e mbështetësve të Ukrainës.

OKB thotë se lufta ka lënë rreth 5.400 të vdekur që nga prill, kur rebelët kapën një pjesë të madhe të rajoneve të Luhansk dhe Donetsk të Rusisë në Krime.

KOMENTE