English

KFW financon kontratën për projektin "Linja 110 kilovolt, Shqipëria e Jugut"

Tiranë, 30 shtator, NOA - Banka Gjermane për Zhvillim dhe Ministria e Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës kanë nënshkruar në Tiranë një kontratë konsulence për projektin "Linja 110 kilovolt, Shqipëria e Jugut".Â

Ky investim, i cili bashkëfinancohet nga shteti gjerman, pritet të përmirësojë ndjeshëm furnizimin me energji elektrike në Shqipëri, në veçanti në pjesën e jugut të saj.

Zbatimin e projektit do ta bëjnë Operatori i Sistemit të Shpërndarjes nga pala shqiptare dhe Fischtner GMbH ßamp; Co. KG nga pala gjermane.

Përveç fondit grant për shërbimet e konsulencës, qeveria gjermane u angazhua qysh në vitin 2008 që të mundësojë një financim deri në 49 milion euro këtë projekt,

Ministri i Energjitkës, Dritan Prifti, pas nënshkrimit të kontratës, ka vlerësuar kontributin e Gjermanisë për shëndoshjen e sektorit energjitik shqiptar.

Nga viti 2008, qeveria gjermane ka angazhuar me shumë se 180 milionë euro në sektorin energjitik të Shqipërisë. Banka Gjermane për Zhvillimm (KfË), ka siguruar financime për një gamë të gjerë projektesh. Duke përfshirë këtu linjën e transmetimit 400 Kilovolt Tiranë - Podgoricë.

Gjithashtu përmirësimin e prodhimit të energjisë, transmetimit dhe shpërndarjes në Jug të Shqipërisë, krijimin e një mjeti kreditimi për investimet në fushën e termocentraleve të vegjël, projektin për ndërtimin e linjës së transmetimit 400 Kilovolt Tiranë-Prishtinë, që filloi javën e kaluar etj.

n.e/NOA

Â

Â

KOMENTE