English

Situata e përmbytjeve, përmirësim i dukshëm në Shkodër, ja shifrat

Tiranë, 15 Janar NOA - Dita që u mbyll (e Enjtja) solli një përmirësim të konsiderueshëm të situatës në zonat e prekura nga përmbytja në Qarkun e Shkodrës, veçanërisht në komunat Bërdicë, Guri i Zi, Qendër M.Madhe, Bushat, Dajç. Si pasojë e përmirësimit të situatës sot rezultojnë 2060 ha më pak sipërfaqe toke të përmbytur dhe 480 shtëpi më pak të përmbytura se ditën e djeshme, datë 13.01.2010. Kurse rruga e Dajçit tashmë është bërë e kalueshme nga automjetet.

Sakaq, rrugët në hyrje të qytetit dhe gjendja në lagjet periferike (Bahçallek, Ajasëm, Kiras, "Salo Halili") paraqitet si më poshtë:

Rruga nacionale Shkodër - Tiranë, tek Harku i Berdicës është plotësisht e lirë dhe mund të qarkullohet me të gjitha llojet e automjeteve.

Në hyrje të Urës së Bunës realizohet kalimi normalisht.

Rruga Ura e Bunës - Shirokë, pati gjithashtu një rënie të nivelit të ujit, por megjithatë ishte i vështirë qarkullimi për automjetet e vogla.

Niveli i ujit në Liqenin e Shkodrës ka patur rënie në të gjithë perimetrin e shtrirjes se tij.

Komuna Dajç

Në rrugën Bërdicë-Dajç (tek Kthesa e Dajcit), niveli i ujit pati rënie të ndjeshme.

Rruga Pentar - Velipojë është e pakalueshme.

ï€ Rruga Dajç-Pentar është e kalueshme nga automjetet e larta (kamionë).

Rruga Bërdicë - Darragjat mund të kalohet me të gjitha automjetet.

Rrugët e brendshme në Qendrën e Komunës së Dajcit, për në fshatrat e tjera të kësaj komune janë të kalueshme nga automjetet.

Komuna Velipojë

Ura e Gjolulit (aksi Shkoder - Velipoje) është e pakalueshme.

Rruga nga Mali i Jushit - Velipoje, (rruga e vjetër) nga Bendi është e pakalueshme.

Rrugët nga qendra e komunës me të gjitha fshatrat është e kalueshme nga automjetet. (E njëjta gjë edhe për dy fshatrat Luarzë e Ças) që vazhdojnë të mbeten të përmbytura.

Komuna Bërdicë

Në këtë komune qarkullimi i automjeteve është normalizuar.

Komuna Ana e Malit

Ne këtë komunë nuk ka problem për qarkullimin i automjeteve, por vetëm aksi rrugor Ana e Malit- Obot është i pakalueshëm.

Në fshatrat e kësaj komune niveli i ujit ka pësuar rënie.

Komuna Bushat

Në këtë komunë janë përmbytur, fshatrat Mali Jushit, Hoten, Fshati i Ri dhe Trush i Vjetër. Edhe në këto fshatra është normalizuar qarkullimi i automjeteve në drejtimin e segmentit Bushat Torovicë (rruga e vjetër e Lezhës).

Fshatrat e tjerë që janë në juridiksionin e kësaj komune nuk paraqesin problem nga përmbytja.

Strukturat e Forcave të Armatosura, Policisë së Shtetit dhe të institucioneve të tjera kanë realizuar detyrat e përcaktuara nga Komiteti Ndërministror për ditën e sotme 14.01.2010, si për shpërndarjen e ndihmave ushqimore dhe ushqimeve për bagëtinë, ashtu edhe për përforcimin e argjinaturave dhe lehtësimin e qarkullimit në segmente të ndryshme rrugore në zonën e prekur nga përmbytja.

Sot tek Rezervat e Shtetit në Gjadër, Lezhë, kanë mbërritur një sasi e madhe ndihmash nga qeveria italiane për zonat e prekura nga përmbytja në Qarkun e Shkodrës.

Ndihmat italiane të ardhura nëpërmjet portit të Durrësit nga Italia përfshinin ushqime, medikamente, pajisje e enë kuzhine, çadra, pompa dhe gjeneratorë.

Gjatë të enjtes, kryen një vizitë në Shkodër dhe në zonat e përmbytura, Presidenti i Republikës Z. Bamir Topi i shoqëruar nga Ambasadori i KE Z. Lohan, Ambasadori i SHBA Z. Withers dhe Ambasadori i Spanjës Z. Montobio.

Presidenti Topi dhe ambasadorët vlerësuan punën e kryer nga të gjitha strukturat e angazhuara për përballimin e emergjencës civile në Qarkun e Shkodrës.

Të dhënat më të fundit mbi numrin e personave të evakuuar, sipërfaqen e tokës dhe numrin e shtëpive të përmbytura:

Njësia vendore

Tokë e përmbytur

Përsona të evakuuar

Shtëpi të përmbytura

1

B. Shkodër

200 ha

616

300

2

K. Dajç

2000 ha

2000

1187

3

K. Ana Malit

1200 ha

282

180

4

K. Velipojë

2000 ha

200

50

5

K. Bërdicë

1600 ha

810

180

6

K. Guri Zi

-

730

-

7

K. Bushat

2000 ha

500

250

8

K. Qendër, M.Madhe

40 ha

10

6

9

K.Rrethina

300 ha

25

16

Gjithsej

9340 ha

5173 persona

2169 shtëpi

Më 13.01.2010 gjithsej 11.400 tokë dhe 2649 shtëpi të përmbytura

Te dhena orare per kaskaden e Drinit dhe Ulzes: ora 22.00, 14.01.2010

a. Kuotat, prurjet dhe prodhimi

HEC

K. max. lejuar

(m)

K. orare

(m)

Dif. Kuotave orare

(cm)

Prurjet orare

(m3/sek)

Prodhimi orar

(MW)

Fierze

296.00

290.01

0

520

450

Koman

175.00

170.77

0

200

580

V.Dejes

76.00

74.62

+1

80

250

Ulez+Shkopet

128.80

128.54

-1

65

45

HEC e tjere

40

Derdhje uji

Fierze

Koman

V.Dejes

Ulez

Shkopet

Porta (m3/sek)

0

0

250

50

100

KOMENTE