English

Fishë teknike/ Tërmetet më të fuqishme

Uashington, 27 shkurt, NOA - Një listë e tërë tërmetesh cilësohen si më të fuqishmit në histori, duke shkaktuar pasoja katastrofave për njerëzimin. I fundit ka qenë ai i ditës së sotme, i shënuar në Kili, me një fuqi prej 8.3 ballësh e shkallës Rihter.

Ndërsa sjellim ndërmend edhe tërmetin e ditëve të para të janarit në ishullin e varfër të Haitit, ku thuhet se u shkaktuan mëse 250 mijë viktima dhe 3 milioën të pastrehë. Më poshtë, do të lexoni listimin e gjithë tërmeteve fatale në histori:

Viti Vendi Viktimat

1556 Kinë, Shansi 830.000

1976 Kinë, Tangshan 270.500 1138 Siri, Aleppo 230.000

2004 Aceh, Indonezi 227.898

2010 Haiti 212.000

1927 Kinë Xining 200.000

856 Irani, Damghan 200.000

1920 Kinë, Gansu 200.000

893 Irani, Ardabil 150.000

1923 Japoni, Kanto 143.000 1948 Turkmenistani 110.000 1908 Itali, Messina 70-100.000

1290 Kinë Chihli 100.000 2008 Kinë, Sichuan 87.587

1667 Azerbajxhani 80.000

1727 Iran, Tabriz 77.000

2005 Pakistan, Kashmir 73.276

1755 Portugali, Lisbonë 70.000 1932 Kinë, Gansu 70.000

1970 Peru 66.000

1268 Turqia, KilikisÄ— 60.000 1693 Itali, Sicily 60.000 1935 Pakistan, Quetta 30-60.000 1783 Itali, Kalabri 50.000 1990 Iran, Gilan 35.000 2003 Iran, Bam 31.000 2001 Indi 19.700 1999 Turqi 17.800

n.e/NOA

KOMENTE