English

Eventet italiane, nesër ekspozeja kinematografike "Vështrime italiane"

Tiranë, 15 prill, NOA - Në kuadrin e sezonit të madh të eventeve "Dy Popuj, Një Det, Një Miqësi" të promovuar nga ambasada italiane në Tiranë, nesër pranë muzeut Historik Kombëtar, në praninë e ambasadorit italian, Saba D'Elia, regjisorja e shquar italiane Lina Vertma¼ller do të marrë pjesë në përurimin dhe prezantimin e ekspozesë kinematografike "Vështrime italiane".

Kjo ekspoze, që promovohet me rastin e 20-vjetorit të Kooperacionit italian në Shqipëri, konsiston në shfaqjen e 8 filmave, kryevepra të kinematografisë italiane në vitet 1950-1970, që ilustrojnë kuadrin historik e shoqëror të Italisë së atyre viteve.

Titulli "Vështrime italiane" ka për qëllim të vërë theksin sidomos në karakteristikën e këtyre filmave si dëshmi e një shoqërie në evolucion të thellë: vitet e rindërtimit, të boom-it ekonomik dhe të të gjitha atyre kontradiktave që kanë karakterizuar shoqërinë italiane të asaj periudhe.

Filmat e ekspozesë

"Mimì metallurgico ferito nell'onore" (1972, regjia: Lina Vertmüller)

"Il medico della mutua" (1968, regjia: Luigi Zampa)

"Matrimonio all'italiana" (1964, regjia: Vittorio De Sica)

"Ieri, oggi, domani" (1963, regjia: Vittorio De Sica)

"Le mani sulla città " (1963, regjia: Francesco Rosi)

"Rocco e i suoi fratelli" (1960, regjia: Luchino Visconti)

"Peccato che sia una canaglia" (1954, regjia: Alessandro Blasetti)

"I vitelloni" (1953, regjia: Federico Fellini)

n.e/NOA

KOMENTE