English

Jeta e vërtetë, bëhet vetëm në Vjenë (Lista e plotë)

Vjenë, 27 Maj 2010 NOA – Të jetosh por jo të ekzistosh. Kjo është motoja që ndjek në formë ankthi shumë njerëz dhe disa syresh duket se e kanë gjetur ilaçin: Jetojnë në Vjenë.

Kryeqyteti austriak, është evidentuar si qyteti me standardin më të lartë të mirëqenies në botë. Të paktën kështu vlerëson raporti vjetor i kompanisë jopublike këshillimore, “Mercer”.

Sipas raportit, për të përcaktuar Vjenën si qytetin ku jetohet më mirë në të gjithë globin, janë parë parametrat e qëndrueshmërisë politike, siguria publike dhe rendi, shërbimet për qytetarët, transporti, sistemi shëndetësor, sistemi bankar, jeta argëtuese, të ngrënit, jeta e natës, pushimet e njerëzve, arti dhe kultura, etj.

Por edhe niveli arsimor, lëvizja e lirë e njerëzve, liria e mendimit dhe shprehjes së ideve, janë listuar në standardet e kapura. E po ashtu edhe gjelbërimi, ruajtja e nivelit optimal të mjedisit, zënë një vend të rëndësishëm në raport.

Pas Vjenës renditen Zyrihu i Zvicrës, Gjenva po e Zvicrës, Vankuveri në Kanada dhe Okland në Zelandën e Re.

r.n/NOA

Rank 2010

Qyteti

Shteti

Qol index 2010

1

VIENNA

AUSTRIA

108.6

2

ZURICH

SWITZERLAND

108

3

GENEVA

SWITZERLAND

107.9

4

VANCOUVER

CANADA

107.4

4

AUCKLAND

NEW ZEALAND

107.4

6

DUSSELDORF

GERMANY

107.2

7

FRANKFURT

GERMANY

107

7

MUNICH

GERMANY

107

9

BERN

SWITZERLAND

106.5

10

SYDNEY

AUSTRALIA

106.3

11

COPENHAGEN

DENMARK

106.2

12

WELLINGTON

NEW ZEALAND

105.9

13

AMSTERDAM

NETHERLANDS

105.7

14

OTTAWA

CANADA

105.5

15

BRUSSELS

BELGIUM

105.4

16

TORONTO

CANADA

105.3

17

BERLIN

GERMANY

105

18

MELBOURNE

AUSTRALIA

104.8

19

LUXEMBOURG

LUXEMBOURG

104.6

20

STOCKHOLM

SWEDEN

104.5

21

PERTH

AUSTRALIA

104.2

21

MONTREAL

CANADA

104.2

23

HAMBURG

GERMANY

104.1

24

NURNBURG

GERMANY

103.9

24

OSLO

NORWAY

103.9

26

CANBERRA

AUSTRALIA

103.6

26

DUBLIN

IRELAND

103.6

28

CALGARY

CANADA

103.5

28

SINGAPORE

SINGAPORE

103.5

30

STUTTGART

GERMANY

103.3

31

HONOLULU

UNITED STATES

103.1

32

ADELAIDE

AUSTRALIA

103

32

SAN FRANCISCO

UNITED STATES

103

34

PARIS

FRANCE

102.9

35

HELSINKI

FINLAND

102.6

36

BRISBANE

AUSTRALIA

102.4

37

BOSTON

UNITED STATES

102.2

38

LYON

FRANCE

101.9

39

LONDON

UNITED KINGDOM

101.6

40

TOKYO

JAPAN

101.4

41

MILAN

ITALY

100.8

41

KOBE

JAPAN

100.8

41

YOKOHAMA

JAPAN

100.8

44

BARCELONA

SPAIN

100.6

45

LISBON

PORTUGAL

100.3

45

CHICAGO

UNITED STATES

100.3

45

WASHINGTON

UNITED STATES

100.3

48

MADRID

SPAIN

100.2

49

NEW YORK CITY

UNITED STATES

100

50

SEATTLE

UNITED STATES

99.8

KOMENTE