English

Zbulimi: Qentë imitojnë padronët e tyre

Vjenë, 28 korrik, NOA - Shpesh është thënë se një qen ngjan si i zoti i tij, por një studim nga Universiteti i Vjenës, shkoi edhe më tej, duke zbuluar se miqtë tanë me katër këmbë i vënë në përdorim ato për të përsëritur gjestet që njerëzit të bëjnë me duart e tyre.

Me pak fjalë, qentë thuhet se priren të imitojnë në mënyrë automatike lëvizjet e trupit të një personi tjetër, kështu tek ata aftësitë imituese rriten në bashkëveprim me pronarët e tyre.

Hulumtimi, i botuar në revistën “Procedura e Shoqërisë Mbretërore”, ka analizuar sjelljen e dhjetë qenve që ishin mësuar për të hapur dyert duke rrëshqitur kokën dhe këmbët në këmbim të një shpërblimi (galete).

"Qentë janë të udhëhequr të përjetojnë edhe tendenca automatike të imitimit të dorës, pra edhe të shkruajnë”, tha dr. Friederike Range, biolog i njohur, i cili udhëhoqi studimin austriak.

n.e/NOA

KOMENTE