Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: Connection refused in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Vetitë që s’duhet të ketë besimtari
English

Vetitë që s’duhet të ketë besimtari

Ngase Allahu bleu prej besimtarëve që i besojnë me sinqeritet, shpirtrat dhe mallin e tyre, në shkëmbim të mirëqenies së përjetshme xhenetit. Andaj mos u bëni koprrac e dorështrënguar, ngase te besimtari nuk mund të gjenden dy veti, koprracia dhe morali i keq

Nga Naim Tërnava

Myftiu i Kosovës

Libri hyjnor i Islamit, Kurani mbështet konceptet e moralit, dashurisë, mëshirës, përkushtimit, ndihmës, solidaritetit, sakrificës. Ndaj njeriu në këtë ditë feste është edhe më afër Zotit, ngase mbretëron një atmosferë vëllazërore nëpërmjet të cilës besimtarët shprehin falënderimin ndaj Krijuesit Fuqiplotë, për të mirat e dhuruara në këtë jetë. Ne të gjithë bashkërisht jemi përgjegjës para Zotit për veprat tona prandaj le të frymëzohemi edhe në këtë ditë feste të Kurban - Bajramit për punë të mira, nëpërmjet kryerjes së Haxhit një prej shtyllave të Islamit dhe prerjes së kurbanit në mënyrë që Zoti të jetë i kënaqur me veprat tona. Allahu xh.sh. thotë: ”Vizita e Qabes për hir të Allahut, është detyrim për atë që ka mundësi.” Nëpërmjet këtij adhurimi – Haxhit, i cili zhvillohet në një atmosferë vëllazërore me pjesëmarrës nga të gjitha anët e botës, vend takim, ku dominon respekti e dashuria, ndërmjet të gjithëve, ku shfaqet mëshira e pafundme e Allahut xh. sh,duke bërë tavaf Qaben, zemrat tona begatohen me dritën e besimit, dhe nëpërmjet këtij ibadeti gjejmë edhe kënaqësinë shpirtërore, duke treguar respektin dhe dashurin ndaj Krijuesit, dhe urdhrave të Tij. Allahu xh. sh. thotë: “Thuaj Namazi im, kurbani im, jeta dhe vdekja ime janë vetëm për Allahun…” Ndaj në emër të këtij përkushtimi dhe kësaj sakrifice, ju ftoj që të shtrini dorën e ndihmës ndaj atyre që kanë nevojë, ndaj jetimëve e skamnorëve, nëse dëshironi që mëshira, e begatit e Allahut të jenë mbi ju dhe familjet tuja. Ngase Allahu bleu prej besimtarëve që i besojnë me sinqeritet, shpirtrat dhe mallin e tyre, në shkëmbim të mirëqenies së përjetshme xhenetit. Andaj mos u bëni koprrac e dorështrënguar, ngase te besimtari nuk mund të gjenden dy veti, koprracia dhe morali i keq. Sofra e Bajramit është simbol që bashkon dhe ofron familjet mes vete, shton respektin dhe nderin mes besimtarëve, kurrë mos lejoni që në mesin tonë të kemi sofra të zbrazura e njerëz të uritur, e fëmijë të përlotur. Sofra e Bajramit vjen kur besimtarët me devocion e përkushtim kryen edhe një nga urdhëratë e Zotit - Haxhin dhe prerjen e Kurbanit. E kjo begaton shpirtrat dhe mendjet tona, fisnikëron zemrat në raport me Krijuesin.

Vëllezër e motra! Më 12 dhjetor 2010 mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare, ftoj partitë politike, mbështetësit dhe simpatizantët e tyre për një fushatë të qetë e dinjitoze. Konkurrenca e drejt është vlerë e shoqërive të përparuara, e këtë vlerë duhet ta ruajmë. Të përdorim votën tonë për të krijuar një parlament me integritet e legjitimitet të plotë, për të krijuar institucione të përgjegjshme që qeverisin vendin. Zoti në Kur’an thotë: “Zoti ju urdhëron që punët me përgjegjësi t’ua besoni atyre që janë të denjë për to, dhe kur të gjykoni,ju urdhëron të gjykoni me drejtësi në mes njerëzve.” (4: 58) Në fund me lejoni që edhe njëherë tua uroi festen e Kurban - Bajramit të gjithë vëllezërve e motrave tanë si në Kosovë brenda trojeve tona etnike shqiptare, si dhe diasporës kudo që ata gjenden. E lus Allahun që t’i mëshiroi të gjithë ata që jetën e tyre ia falën Zotit për fenë dhe atdheun e tyre. *Urimi me rastin e Kurban-Bajramit

KOMENTE