English

Vladimir Putin përsëri President i Rusisë

Vladimir Putin fitoi një fitore të madhe në zgjedhjet presidenciale të Rusisë dje.
Deklaratat e hershme tregoi se ai morri rreth 62 përqind të votave.
Shifrat e opozitës tha se rezultati ishte i njollosur nga manipulim të votimit dhe ryshfet.

Rivali më i afërt i zotit Putin, veterani komunist Gennady Zyuganov, anketoi vetëm rreth 17 për qind.
Të tre kandidatët e tjerë, Vladimir Zhirinovski nacionaliste, të Mikhail Prokhorov miliarder dhe me prirje të majtë Sergei Mironov, dështuan të arrijnë shifra të dyfishtë.
Me akuzat manipulim në zgjedhjet parlamentare të dhjetorit, rrëshqitja duket e sigurtë për të shkaktuar protesta masive.
Brigada e policisë dhe forcave speciale marshoi në Moskë mbrëmë, në një shfaqje të forcës pranë Kremlinit. Ndërtesat e tjera strategjike ishin nën roje të rëndë. "Është një shfaqje e fuqisë që sugjeron se autoritetet frikësohen nga një revolucion", tha një vëzhgues.
Z. Putin tani do të shërbejë për një mandat të tretë, gjashtë-vjeçar në Kremlin pas një mungese katër vjeçare, kur ai shërbeu si kryeministër nën favorizimin që Dimitri Medvedev i bëri atij me të cilin ai tani do të bëjë një shkëmbim të punës.
Ai derdh lot duke ju drejtuar përkrahësve pas fitores së tij.

Mikhail Kasjanov, një aktivist i opozitës, tha: "Këto zgjedhje nuk janë të lira, kjo është arsyeja pse ne do të kemi protesta nesër. Ne nuk do ta njohim presidentin si të ligjshëm. "
Rezultatet ishin përgjithësisht në përputhje me sondazhet e opinionit dhe të sugjerojnë që shumë rusë ruajnë respektin për z Putin dhe stabilitetin që ai ka ndërtuar pas kaosit post-sovjetik, vitet e menjëhershme.

Melkonyants Grigoriy, i Golos grupit të monitorimit, tha se abuzimet më të egra ka qenë manipulimi i votave dhe ryshfetet e votuesve.
"Shumë njerëz kanë votuar më shumë se një herë, e nxitur nëpër autobusë në një numër të madh," tha kolegu i tij Lilia Shibanova.
Në Bolotnaya Square, Moscow, korrespondentët raportuan se kishin parë më shumë se 100 trajnerë, të sjella në qytet për të votuar për zotin Putin nga provincat.
Komunisti zyrtar Valery Rashkin tha se votuesve në Lindjen e Largët u janë ofruar 1.000 rubla (rreth £ 20) për të votuar për zotin Putin.

Në përgjigje të akuzave zoti Putin ishte përgjigjur duke instaluar webkamera në secilin nga 90 000 stacionet e votimit të vendit,të cilat treguan se çdo gjë ishte në rregull.

KOMENTE