Lajme > Lajme Temash > Media dhe Shtypi > Lajme shqip
 

Banka E Shqipërisë

 • 2 monedha të reja do të hidhen në qarkullim nga 1 dhjetori Banka e Shqipërisë njofton publikun se duke filluar nga data 1 dhjetor 2014 do të hidhen në qarkullim monedhat metalike shqiptare me vlerë nominale 1 Lek dhe 10 Lekë, me kurs ligjor, emetime të vitit 2013.
 • Policia. Ja masat për sigurinë e vizitës së Papa Françeskut në Tiranë. o Rruga Ibrahim Rrugova nga sheshi Frederik Shopen – Gjykata e Lartë – Banka e Shqipërisë deri te rruga e Durrësit. o Rruga e Dibrës. o Aksi Unaza e Re – Sheshi Shqiponja – Ura te Shkolla Teknologjike – Rruga e Kavajës.
 • Rama: Jo më guvernator politikan zhurmë të kuptueshme dhe nën këto “tam-tame” të vazhdueshme dhe të përditshme që kanë shoqëruar këtë histori, të theksohet fort se ngërçi ku ndodhet sot Banka e Shqipërisë ka të bëjë me një problem administrimi të brendshëm të Bankës dhe nuk ka asnjë lidhje me sistemin financiar, gjë që do të kishte qenë pastaj realisht një
 • Skandali i Bankës së Shqipërisë. 7 persona të tjerë nën arrest. Emrat identifikuar dhe zbuluar mangësitë në arkat e parave të cenuara nga dy personat e arrestuar si të dyshuar kryesorë për vjedhjen e sasive të mëdha monetare nga Banka e Shqipërisë. 7 personat e arrestuar dje janë:
 • Vidhen 7 milionë dollarë. Pse kjo heshtje zoti Fullani nga ana juaj? Intervista Duke ju falenderuar për mundësinë që më keni krijuar, dëshiroj të saktësoj se: Ngjarja është njoftuar dhe denoncuar nga Banka e Shqipërisë, dhe unë personalisht kam dalë në konferencë shtypi për të informuar publikun për të dhe masat emergjente që u morën që ditën e parë.
 • Pronat dhe llogarite e Fullanit dhe familjarëve do të kalojnë në sitë tashmë sekret hetimor dhe gjenden në zyrën e prokurorit Ramadan Troci, që po drejton hetimet, teksa po kqyren me imtësi të gjitha parregullsitë që vetë Banka e Shqipërisë pati konstatuar, në korrik të këtij viti, kur edhe denoncoi vjedhjen fillimisht nga Ardian Bitraj dhe Mimoza Bruzia, teksa më vonë listës së të arrestuarve
 • Së shpejti në treg, kartmonedha 10 mijë lekëshe Është miratuar edhe shtypja e kartëmonedhës 10 mijë lekë, nga Banka e Shqipërisë. Kjo është prerja më e madhe monedhës së brendshme në treg.
 • Bankat nuk do të presin më 9 muaj për sekuestrimin e kolateraleve, por 6 muaj Nëse Banka e Shqipërisë nuk vendos ndryshe, me një vendim të posaçëm, këto ndryshime do të shfuqizohen me përfundimin e periudhës së sipërpërmendur, dhe bankat duhet të sigurojnë përputhshmërinë me kërkesat e kuadrit rregullativ
 • Si proçedohet dhe në cilat raste TVSH-ja • Objekti i TVSh-së dhe shkalla tatimore Tatimi mbi vlerën e shtuar është tatimi kryesor që aplikohet mbi konsumin e mallrave dhe shërbimeve.
 • Ekspozita e monedhës dhe kartëmonedhës shqiptare Gjatë kësaj ekspozite u prezantua edhe seria e monedhave përkujtimore me tematikë “100 vjetori i shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë”, që Banka e Shqipërisë ka emetuar me këtë rast. Nëse rikthemi në kohë, historia e monedhës kombëtare shqiptare nis në një kohë me krijimin e Bankës Kombëtare të Shqipërisë, e konsistuar në 2 shtator të vitit
 • Fullani: zhvillimet monetare dhe financiare tregojnë presione të ulëta të inflacionit dhe rrezikut të likuiditetit Duke faktorizuar të gjithë informacionin e disponuar, Banka e Shqipërisë vlerëson se, me një probabilitet 90%, inflacioni i çmimeve të konsumit parashikohet të luhatet në intervalin 0.8 – 3.8% pas 12 muajsh.
 • Banka e Shqipërisë: licencim dhe ushtrim veprimtarie edhe për subjektet financiare jobanka Rregullorja parashikon se Banka e Shqipërisë do të kërkojë informacion nga institucione të tjera, si ato të tatim-taksave, të pastrimit të parave, Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare apo Autoriteti i Konkurrencës, për të verifikuar se subjektet që
 • Banka e Shqipërisë ul normën bazë të interesit në një minimum të ri historik Banka e Shqipërisë ka ndjekur një politikë monetare lehtësuese gjatë tre viteve të fundit. Stimuli monetar është rritur në mënyrë progresive gjatë kësaj periudhe, duke e sjellë normën bazë të interesit në nivelet minimale historike dhe duke qetësuar presionet
 • Roi, fëmija i parë që lind për 2013-ën. Berisha i dhuron monedhën e argjendtë Kryeministri Berisha në mënyrë simbolike i dhuroi Roit monedhën e argjendtë të prodhuar nga Banka e Shqipërisë me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, monedhë e cila në njërën anë të saj ka të stampuar shqiponjën dhe në anën tjetër deklaratën e pavarësisë
 • Çfarë ka ndodhur në Shqipëri gjatë 2012. (VIDEO) Pothuajse gjatë gjithë vitit Banka e Shqipërisë përsëriti në mënyrë të vazhdueshme shqetësimin për rënien e konsumit dhe investimeve private. Ajo ndërhyri dy herë duke ulur në mars dhe korrik normën bazë të interest duke e çuar në 4 për qind, ndërsa në mesin e vitit guvernatori Ardian Fullani do të pranonte
 • Ekonomia shqiptare pritet të përballet me ditë më të vështira Banka e Shqipërisë vëren se sistemi bankar në vend vazhdon të mbajë kritere të shtrënguara kredi-dhënie, duke u shfaqur mjaft selektive në vlerësimin e planeve të biznesit dhe në përmbushjen e kërkesave për kredi.
 • Projektbuxheti i shtetit për vitin 2013. Fjala e plotë e ministrit Bode Sa i takon inflacionit në periudhën janar-tetor, ai ishte rreth 2 përqind dukshëm nën objektivat e parashikuar nga Banka e Shqipërisë, pra nuk kemi të bëjmë me një presion inflacioni, rritje çmimesh në treg.
 • Bujar Nishanit i dhurohet seria e monedhave përkujtimore Presidentit të Republikës, Bujar Nishani ka marrë dhuratë nga Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Ardian Fullani, serinë e monedhave përkujtimore, që Banka e Shqipërisë ka emetuar me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë.
 • Rishtypet monedha metalike shqiptare e prerjes 5 Lekë Në zbatim të këtij vendimi, Banka e Shqipërisë njofton publikun shqiptar se në datën 19 nëntor 2012, do të hidhet në qarkullim monedha metalike e prerjes 5 Lekë, me kurs ligjor, emetim i vitit 2011. Monedha e re metalike e prerjes 5 Lekë, ka të njëjtat pamje dhe përmasa me monedhën metalike të prerjes 5 Lekë, emetim i vitit 1995, hedhur në qarkullim
 • Ndërhyrjet në tregun e parasë, nga Banka e Shqipërisë Për injektimin e likuiditetit Banka e Shqipërisë përdori instrumentin e saj kryesor, marrëveshjen e anasjelltë të riblerjes me maturim njëjavor, mesatarisht 12.99 miliardë lekë në javë, si dhe marrëveshjen e anasjelltë të riblerjes me maturim tremujor, e cila u përdor në 6 raste, me mesatarisht 1.
 • Qendra e Emisionit të Monedhës. Inagurohet godina moderne Në kuadër të përmirësimit të standardeve infrastrukturore dhe teknologjike, në datën 26 tetor 2012, Banka e Shqipërisë zhvilloi ceremoninë e inaugurimit të Qendrës së Emisionit të Monedhës.
 • “Financat personale në duart tuaja”, moduli me zgjedhje për gjimnazistët Edhe këtë vit Banka e Shqipërisë ka ofruar për gjimnazistët modulin me zgjedhje të lirë “Financat personale në duart tuaja”, i cili është një nga lëndët me zgjedhje të lirë të kurrikulës mësimore të arsimit të mesëm, për
 • Konferenca e 10-të Ndërkombëtare me temë “Politika monetare nga e shkuara në të ardhmen” Banka e Shqipërisë e vlerëson njohjen e të kaluarës si një nga elementët thelbësorë të analizës dhe vendimmarrjes, si një parakusht për çdo studim me karakter teorik apo empirik. Aktualisht, kjo është një domosdoshmëri, një sfidë me të cilën përballet bota e ekonomiksit.
 • Pasqyrimi i 100 vjet Pavarësi në monedhën shqiptare Banka e Shqipërisë, me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë po organizon ekspozitën e lëvizshme "100 vjet Pavarësi" në datat 26 dhe 27 tetor 2012.
 • Fullani në Tokio: Banka e Shqipërisë synon ekuilibrin e përgjithshëm makroekonomik dhe financiar të vendit Gjatë këtyre takimeve, Guvernatori i Bankës së Shqipërisë bëri një ekspoze të zhvillimeve ekonomike në vend, duke u përqendruar në masat që ka marrë Banka e Shqipërisë në fushën e politikës monetare dhe të mbikëqyrjes bankare, në mbështetje të stabilitetit makroekonomik dhe të rritjes së qëndrueshme ekonomike të vendit
 • Banka e Shqipërisë. Norma e intersit mbetet e pandryshuar Gjatë konferncës për shtyp Guvernatori ardian Fullani ka theksuar se Banka e Shqipërisë ka vendosur të mbajë të pandryshuar normën bazë të interesit. “Kushtet monetare janë të përshtatshme për arritjen e objektivit të inflacionit për periudhën afatmesme.
 • Banka e Shqipërisë ul normën bazë të interesit me 0,25 përqind Fullani në raportin mujor prezantuar këshillit mbikqyrës së Bankës së Shqipërisë ka konfirmuar se norma bazë e interesit do të ulet me 0,25 përqind nga Banka e Shqipërisë. "Këshilli mbikqyrës i Bankës vendosi të ulë me 0.
 • Kushtet monetare janë të përshtatshme, shprehet guvernatori Fullani Megjithë reduktimin afatshkurtër të stimulit fiskal, Banka e Shqipërisë gjykon se përqendrimi i sektorit publik në konsolidimin dhe uljen e treguesve të borxhit publik është i domosdoshëm. Kjo politikë do të sjellë përfitime afatmesme dhe afatgjata për ekonominë shqiptare, në drejtim të uljes së primeve të rrezikut në tregjet financiare dhe krijimit
 • Konferenca e plotë për shtyp e Kryeministrit Berisha, në datën 17 prill Pyetje: Një ditë më parë, Banka e Shqipërisë publikoi një botim, sipas të cilit, biznesi e konsumatorët mendojnë se ekonomia do të vijojë rënie. Si e komentoni këtë dhe kur do të ulen taksat që ju keni premtuar?
 • Fondi Besa dekorohet nga Presidenti me Medaljen e mirënjohjes një vendim të qeverisë, në mos gaboj, në vitin 1999, u transformua në Fondacionin ‘Besa’ dhe më pas, për të kurorëzuar këtë rrugë suksesi, u licencua nga Banka e Shqipërisë si një institucion financiar jobankar, që tregon që jo vetëm nga pikëpamja strukturore, por edhe nga ana funksionale, ky fondacion absorboi jo vetëm forcat
 • Qeveria shqiptare detyrohet të pranojë ofertat nga bankat Banka e Shqipërisë ka ulur interesin bazë tri herë gjatë pesë muajve të fundit me qëllim që të lehtësojë qarkullimin monetar. Interesi bazë është interesi me të cilin Banka Qendrore u jep para borxh apo u pranon depozita njëditore bankave të nivelit të dytë.
 • Papunësia, Rama: Berisha gënjen (VIDEO) Le ta shohin të gjithë shqiptarët tabelën e të dhënave nga Banka e Shqipërisë ku del qartë si drita e diellit se kush gënjen. Gënjen opozita që thotë se të papunët në Shqipëri kanë arritur në 1 milionë, apo gënjen kryeministri që flet për rritje të punësimit dhe për opozitën, që
 • Shqipëria rrezikohet nga deflacioni Banka e Shqipërisë vlerëson se inflacioni më i ulët se 2 për qind është negativ për ekonominë dhe se inflacioni më i ulët se 1 për qind duhet të konsiderohet si situatë deflacioniste. Për këtë arsye, objektivi i BSH-së është luhatja e inflacionit mes 2 dhe 4 për qind.
 • Fjala e Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë, z. Ardian Fullani mbi vendimmarrjen e politikës monetare Ato kanë mundësuar gjithashtu një fleksibilitet më të madh në ndjekjen e një politike monetare stimuluese nga Banka e Shqipërisë. Në vija të përgjithshme, këto tendenca pritet të vijojnë edhe në periudhën e ardhshme.
 • Shkaqet e rritjes së interesave të bonove të thesarit dhe obligacioneve të qeverisë Shqiptare aktualisht ka nivel të kënaqshëm likuiditeti ku depozitat u rritën me mbi 15 për qind vitin e kaluar, ndërkohë që interesat e tyre kanë ardhur në rënie dhe Banka e Shqipërisë e ka ulur normën bazë të interesit në 4.
 • Monedha 200 lekëshe hidhet në treg gjatë këtij viti Përzgjedhja e modelit më të mirë të propozuar do të bëhet me komision të ngritur sipas procedurave të miratuara nga Banka e Shqipërisë për këtë qëllim.
 • A është e vërtetë që shqiptarët nuk po hanë si duhet për të kursyer më shumë? 4%, ndërkohë që Banka e Shqipërisë vlerëson se edhe 3-mujori i dytë dhe i tretë kanë ruajtur një ritëm rritjeje të ngjashëm. Treguesi më i rëndësishëm në analizën e të ardhurave të individëve është ai i pagave.
 • Terr në treguesit e ekonomisë reale Inflacioni në muajin nëntor rezultoi 2.9%, duke shënuar një reduktim të lehtë prej 0.1 pikësh përqindjeje krahasuar me vlerën e shënuar në muajin paraardhës.
 • Ulet sërish norma e interesit, Fullani: Nxitje për ekonominë Tiranë, 30 nëntor 2011, NOA - Banka e Shqipërisë ul normën e interesit për të tretën herë brenda një viti. 2 muaj më parë norma e interesit u ul në 5 përqind dhe me uljen e fundit norma e interesit bëhet 4.
 • Ankth dhe shpresë nga e kaluara Banka e Shqipërisë gënjen. INSTAT gënjen. Gënjehen institucionet ndërkombëtare. FMN u përzu. Borxhi është shpërthyes. Bankat janë në ditë të hallit.
 • Ligji për bankat, Bode: Rrit sigurinë e sistemit Banka e Shqipërisë synon të rrisë pavarësinë e degëve të bankave të huaja që veprojnë në Shqipëri për të ulur rrezikun e prekjes së degëve shqiptare nga problemet që mund të kalojnë bankat mëmë. Banka qendrore i ka propozuar Kuvendit disa ndryshime në ligjin "Për Bankat në Republikën e Shqipërisë".
 • Bell: Parashikimet e qeverisë shqiptare, optimizëm i tepruar Banka e Shqipërisë duhet të jetë një institucion i pavarur nga politika dhe politikanët që t’i lejojë ata të marrin vendime të vështira, ndoshta jo popullore si rritja e interesave apo kërkesa që bankat të kenë më shumë kapital
 • Bell: Kriza, parashikimet optimiste Banka e Shqipërisë duhet të jetë një institucion i pavarur nga politika dhe politikanët që t’i lejojë ata të marrin vendime të vështira, ndoshta jo popullore si rritja e interesave apo kërkesa që bankat të kenë më shumë kapital
 • Mediat e huaja: Nafta në Shqipëri, një potencial i vërtetë zhvillimi Eksporti i prodhimeve të energjisë është rritur në mënyrë të qartë - sipas të dhënave të ofruara nga Banka e Shqipërisë, ka pasur një rritje të mprehtë 30% këtë vit. Afërsia e Italisë, me Portin e Barit qëndron vetëm 140 kilometra nga bregdeti shqiptar është padyshim një faktor tërheqës për investitorët e huaj.
 • Hezitim për të konsumuar Duke analizuar ecurinë faktike dhe atë të pritur të inflacionit në të ardhmen, në muajin shtator Banka e Shqipërisë lehtësoi më tej kushtet monetare, duke ulur normën bazë të interesit me 0.25 pikë përqindjeje dhe duke e çuar atë në nivelin 5.
 • Fullani: Bankat të sigurta, ekonomia në rritje Tiranë, 26 tetor 2011, NOA - Banka e Shqipërisë nuk ndryshon normën bazë të interesit dhe pohon se ekonomia shqiptare ka pësuar rritje gjatë vitit 2011.
 • Një “ekstrakt” për korrupsionin politik Kushtetutën e ligjet, realizohet nëpërmjet strukturave të pavarura juridike, ekonomike e menaxhuese si: Prokuroria, gjykatat, Avokati i Popullit, KLSH, Banka e Shqipërisë, entet e ndryshme, Inspektorati i Lartë i Deklarimit të Pasurisë, Zyra e Konkurrencës etj.
 • Kur je me Saliun në krye Pse nuk do që Banka e Shqipërisë të ketë 3 nga 9 anëtarët e Këshillit Mbikëqyrës të zgjedhur nga opozita? Pse nuk do që Avokati i Popullit të jetë i pavarur nga partitë?
 • Shqipëria harxhon më shumë për Ushtrinë se për Policinë Burimi i të dhënave: Ministria e Financave, Banka e Shqipërisë Përpunimi dhe komentet: ODA
 • Kreditë, në pikë të hallit Gjate 2010-ës, inflacioni mbeti brenda kufirit prej 3+-1 të targetuar nga Banka e Shqipërisë. Pra, një inflacion mesatar vjetor prej 3.5%, me një tendencë ulje përgjatë vitit. Zhvillimet monetare në 2010 janë karakterizuar nga zgjerimi me ritme të larta të rritjes së parasë së gjerë, në krahasim me fundin e 2009-ës, mbështetur nga zhvillimet