English

Mikolaj Dowgielewicz: Presidenca e Polonisë, e sheh BE-në si gjysma plot e gotës

Varshavë, 11 korrik, NOA - Gjatë 20 viteve të fundit, Polonia ka lëvizur nga komunizmi drejt ekonomisë së tregut dhe u bë anëtare e Bashkimit Evropian. Për herë të parë, tani ajo merr edhe presidencën e Këshillit të Ministrave të BE-së.

Ministri polak për Çështjet Evropiane, Mikolaj Dowgielewicz, në një intervistë të posaçme për Parlamentin Evropian, shpjegon se pse vendi i tij është me mendje euro-optimist. Duke u fokusuar në çështjet ekonomike dhe forcimin e komunitetit politike, Dowgielewicz e sheh ende gjysmën e gotës plot ...

Mediat evropiane kanë folur shumë për '"Euro- entuziazmin" e Polonisë. A do të jetë kjo në gjendje për të përmirësuar gjendjen në Bashkimin Evropian? - Unë mendoj kështu. Polonia në 20 vitet e fundit ka pasur suksese të mëdha ekonomike dhe politike. Ne jemi përballur me një transformim të habitshëm. Nuk ishte e lehtë dhe kemi ndërmarrë vendime të nevojshme, shumë të vështira, me sakrifica. Ndoshta kjo do t’u tregojë evropianëve se suksesi ekonomik, edhe në krizë të thellë, është një dritë në fund të tunelit. Kjo mund të çojë gjithashtu në reforma të dobishme për qytetarët e saj.

Çështja ekonomike është një prioritet në Poloni. Si mundet një vend që është jashtë zonës së Euros në mënyrë adekuate të merret me këtë temë? - Perspektiva polake mund të jetë shumë e dobishme. Ne jemi jashtë zonës së Euros, por ne kemi përfituar shumë nga tregu i përbashkët dhe jemi zhvilluar shumë me Bashkimin Evropian. Ne mund të tregojmë se diskutimi ekonomik nuk duhet të kufizohet në atë që po ndodh në tregjet financiare. Ne mund të mësojmë se si të përfitojnë nga tregu i përbashkët, dhe të sugjerojnë se si ta përdorim buxhetin për të nxitur rritjen ekonomike. Ne jemi në gjendje për të parë anën pozitive të debatit, jo vetëm për të folur mbi konsolidimin fiskal.

Përveç çështjeve ekonomike, Polonia do të përqendrohet edhe në politikën e jashtme, sikundër do të organizojë edhe një samit evropian për Partneritet Lindor. Disa ekspertë thonë se do të ishte më mirë që të përqendrohemi në jug tani ...

- Njëra gjë, nuk e përjashton tjetrën. Si Presidencë, ne do të mbështesim Catherine Ashton dhe shërbimin evropian për veprim të jashtëm në Afrikën e Veriut në përpjekjet e tyre për të dhënë ndihmë në këto vende gjatë periudhës së vështirë elektorale. Në muajt e fundit kemi qenë të angazhuar në Tunizi dhe Egjipt, kështu që pyetja është shumë e rëndësishme për ne. Partneriteti Lindor nuk është një zëvendësim për Afrikën e Veriut në rendin e ditës. Ka dy. Ne shpresojmë se Samiti Evropian për Partneritet Lindor është ngjarja më e rëndësishme e Kryesisë polake dhe siguron, në konkluzionet e tij, oferta të reja dhe më të dobishme për fqinjët tanë në lindje.

Ju keni punuar në Parlamentin dhe Komisionin Evropian. A mendoni se kjo do ju ndihmojë në detyrën e re?

- Kjo i bën gjërat më të lehta, sepse unë e di që shumë njerëz punojnë këtu. Është mirë të shohësh fytyra të njohura. Të gjitha institucionet e BE-së janë favoritet e mia.

Përshtati: n.e/NOA (Marrë nga Parlamenti Evropian)

KOMENTE