English

Ambasadorja britanike: Forconi drejtësinë

Tiranë, 14 nëntor 2011, NOA - Ambasadorja britanike në Tiranë Fiona Mclwham deklaroi në Shkollën e Magjistraturës se sistemi gjyqësor në Shqipëri duhet të jetë i fortë dhe i pavaruar, ashtu siç kërkohet nga Bashkimi Europian. “Mungesa e pavarësisë dhe profesionalizmit në sistemin gjyqësor ka impakt negativ mbi besimin e publikut tek ky sistem. Nuk duhet vetëm të bëhet drejtësi, duhet parë që po bëhet drejtësi. Një sistem gjyqësor i fortë dhe i pavarur është një kërkesë që Shqipëria të përparojë në rrugën drejt anëtarësimit në BE”, tha ambasadorja britanike.

Sipas saj, meritokracia, pavarësia, profesionalizmi dhe respekti për të drejtat e njeriut janë kërkesa të detyrueshme për çdo gjyqtar, apo aktor të sistemit të drejtësisë. “Shteti i së drejtës dhe drejtësia janë në themel të vlerave të Mbretërisë së Bashkuar dhe BE-së dhe zemra e një demokracie funksionale dhe të suksesshme. Një sistem gjyqësor i fortë dhe i pavarur është një kërkesë që Shqipëria të përparojë në rrugën drejt anëtarësimit në BE. Për gjithë këto arsye, ne kemi dhe do vazhdojmë të fokusojmë mbështetjen tonë në reformën e drejtësisë në Shqipëri”, tha diplomatja britanike. Në vlerësimin e ambasadores, mungesa e ndonjërës prej tyre ka një impakt negativ mbi besimin e publikut tek sistemi i drejtësisë duke shtuar se nuk duhet vetëm të bëhet drejtësi, duhet parë që po bëhet drejtësi. a.q/NOA

KOMENTE
  • livalu Ligor Luarasi12:53 - 14 Nëntor 2011
    ME DREJTESI TE PA VARUR,NDRYSHON EDHE SHQIPERIA. Eshte fakt qe Shqiperia me Tiranen ne krye s'ka pasur drejtesi 65 vite,pse? Sepse njeres te shtrember s'bejne dot drejtesi.Le te thote kush qe 65 vite kemi pasur drejtesi. Ajo qe cudit nderkombetaret dhe shqiptaret e drejte,me karakter,eshte fakti si ecen edhe tani ne demokraci Tirana,pas saj Shqiperia pa drejtesi? deri kur do ece keshtu? pse heshtin se pari gjithe juristet e kombit qe i dijne sakte ku,si,qysh,kur,sa, shkelet drejtesia? ndryshe le te thone qe ne Shqiperi ka drejtesi.Perkundrazi heshtin me dredhine as mish as peshk,keshtu mos thoni:Shqiperia po ndryshon.