English

Presidenti Boris Tadic tha se nuk do ta njoh KURRË Kosovën

Presidenti serb Boris Tadiç të shtunën qëndroi i patundur në refuzimin e tij për të njohur pavarësinë e shpallur njëanshmërisht të Kosovës pasi ka marrë pjesë në një shërbim të Krishtlindjeve ortodokse në këtë territor.
I pyetur se kur do të njohin Kosovën, Tadic u përgjigj: "Ju e dini KURRË, përgjigjia ime është e shkurtër dhe e qartë"
Tadiç foli për gazetarët pasi ai u largua nga kremtimi i Krishtlindjeve, në manastirin e shekullit 14-ortodokse serbe të Deçanit në Kosovën perëndimore.
Ai tha se donte paqe për të gjithë ata në Kosovë, duke përfshirë edhe "serbët, shqiptarët dhe pjesëtarët e komunitetit ndërkombëtar."
As serbët e Kosovës, as Beogradi nuk do të njohë 2008 shpalljen e pavarësisë së Prishtinës, të pranuar nga shumica e Bashkimit Evropian dhe shumë vende të tjera, duke menduar ende Kosovën si një krahinë e Serbisë dhe djepi i kombit të tij dhe të fesë.
Megjithatë, Serbia është e angazhuar në bisedime me Prishtinën dhe ka arritur disa marrëveshje që kanë për qëllim përmirësimin e jetës së të gjithë banorëve të Kosovës. Progresi në dialog është një kusht kyç për Beogradin që të bëhet një kandidat për t'u bashkuar me BE.
Forcat e sigurisë kanë qenë në gatishmëri të lartë në tërë Kosovën për vizitën e Tadicit gjatë natës, me paqëruajtësit e udhëhequr nga NATO, e vendosur në bazat e manastirit - një Trashëgimi Botërore e UNESKOS dhe me policinë e Kosovës për sigurimin e zonës përreth.
Mediat serbe raportuan se një makinë e autokolonës presidenciale u sulmua me gurë, por policia lokale nuk mund të konfirmonte raportet.
"Unë nuk do reagoj për këtë sjellje agresive. Sot është dita e Krishtlindjeve. Mesazhi që unë mund të dërgoj është paqe, edhe për ata që mund të jenë shumë agresive," tha Tadiç kur u pyet në lidhje me protestën.KOMENTE