Lajme > Lajme Temash > Muajt
 

Janar

 • Nisma e re kundër korrupsionit Zbatimi i projektit do të nisë në janar 2015 dhe do të fokusohet në veprimet e identifikuara për të parandaluar dhe luftuar korrupsionin në institucionet shqiptare. Ky projekt gjithashtu do të rrisë kapacitetet e administratës publike për të parandaluar korrupsionin dhe për të punuar drejt krijimit të një partneriteti publik-privat
 • 1 janar 2015. Ndryshime në pagat minimale dhe maksimale Ligji specifikon se pas datës 1 janar 2015, paga maksimale për efekt kontributi indeksohet në të njëjtën kohë dhe në atë masë që indeksohet paga minimale në shkallë vendi. Kontributi minimal për personin e punësuar, punëdhënësin dhe të vetëpunësuarin është i barabartë dhe llogaritet mbi bazën e pagës minimale në shkallë vendi.
 • Rezulatet e provimit kombëtar të mësuesve Këta mësues do të shkojnë që në janar sipas meritës, dhe vetëm asaj, pranë shkollave për të shpëtuar 177 mijë nxënës e për të kthyer funksionimin e shkollave në shinat e ligjit. Këta mësues do të jenë të komanduar, e do të mund të bëhen definitivë vetëm pasi të jenë certifikuar nga komisionet e vlerësimit.
 • Ligji i ri “Për nëpunësin civil”. Kush nuk merr provimin largohet nga puna Gjatë periudhës janar 2014 - nëntor 2014 vetëm në mjediset e ASPA-s janë trajnuar mbi 3500 nëpunës civilë. Cila është baza e programit trajnues dhe sa zgjat ai?
 • Presidenti Nishani, propozon Gent Sejko, për guvernator të Bankës së Shqipërisë Përgjatë Tetor 1997 – Janar 1998 ka punuar pranë Bankës së Shqipërisë, në Departamentin e Mbikëqyrjes, në pozicionin e Kryeinspektorit të mbikëqyrjes, si përgjegjës për përgatitjen e raporteve të mbikqyrjes bankare sipas sistemit
 • Nishani: Vijojnë procedurat për plotësimin e dy vendeve vakante në Gjykatën e Lartë Në vijim të procedurave (të cilat filluan më datë 10 tetor 2013 dhe vijuan më tej me datë 20 janar) për përzgjedhjen e kandidatëve për dy vende vakante në Gjykatën e Lartë, si dhe me qëllim plotësimin e listës së konkurruesve me prurje të reja, ftohen subjektet e interesuara të paraqesin kërkesën për
 • Kush paguan të gjithë borxhin, ul 80% kamatvonesat si edhe pensionistët kryefamiljarë (pra gjithë pjesa e mbrojtur deri sot nga fasha 300KW e që do të përfitojë para direkt nga buxheti i shtetit qysh në janar pas heqjes së fashës), vlera e këstit mujor për shlyerjen e borxhit, do të jetë jo më e vogël se 1,000 lekë në muaj.
 • Shtresat në nevojë. Ja si do të paguhet energjia dhe si do të shpërndahet ndihma nga shteti Në afatin më maksimal, në janar 2016 të gjithë konsumatorët e lidhur në 35 kilovolt do të dalin në treg të lirë. Kjo do të jetë një normë e detyrueshme dhe brenda 2018-ës mendohet që 40 për qind e tregut të liberalizohet.
 • PD: Buxheti 2015, mangësi në sektorët e Energjisë dhe Bujqësisë Shqiptarët e ndiejnë tashmë në mënyrë të prekshme që në janar të 2015-ës fatura e energjisë nuk do të jetë më e vagullt, por pak të quhet “e kripur”. Dhe kjo do të futet në të gjithë zërat e prodhimit”, tha Dashi.
 • Spitalet pa mjekë. Shëndetsia 2015 me koronarografi falas Lidhur me zbatimin e paketave, protokollet do ti kontrollojë Inspektorati Shtetëror Shëndetësor, që pritet të fillojë në 1 janar. Paulin Stërkaj: Nuk e kisha për koronaret e planifikuara, por për koronaret e shkaktuara për shkak të urgjencës.
 • Paguani 14 mijë lekë për një vit. Pas 1 janar 2015 vitet e pensionit nuk mund të paguhen më këtë çmim dhe pa kamatë Pas datës 1 janar 2015 vitet e pensionit nuk mund të paguhen më këtë çmim dhe pa kamatë. Ky është projektligji që u diskutua dje në komisionin e ligjeve dhe pritet të miratohet në seancë plenare.
 • Ndryshimi i Trafikimit të Qenieve Njerëzore në Ballkan Kodi penal dhe kodi i procedures penale të Kosovës hyri në fuqi në janar të vitit 2013. Legjislacioni rriti dënimin për kundravajtësit e trafikimit, kriminalizimin e përdorimit të shërbimeve të viktimave të trafikmit.
 • 1 janar 2015, fillon skema e re e pensioneve Siç jeni në dijeni, në 1 janar fillon skema e re e pensioneve, një skemë, e cila do të aplikohet për herë të parë në Shqipëri. Një skemë, e cila është e thjeshtë, është e drejtë, është e ndershme.
 • Asnje mësues jashtë profilit deri në 30 dhjetor Në janar do të shpallet kalendari për testin e liçencimit të çdo mësuesi të Republikës së Shqipërisë. Klientelizmi politik dhe korrupsioni, si dy pengmarrësit e sistemit arsimor parauniversitar në vite, do të marrin përmes këtij procesi një goditje historike.
 • Haxhinasto:Kemi qëllim të rrisim sigurinë e qytetarëve Amendimet e Kodit Rrugor në diskutim janë pjesë e Planit Kombëtar të Sigurisë Rrugore, të miratuar në Janar të këtij viti dhe synojnë rritjen e sigurimit në rrugë, forcimin për respektimin e ligjit dhe zbatueshmërinë e tij, mbrojtjen e pronës publike si aset
 • Shqipëria tashmë anëtare e Byrosë për Protokollin e Nagojës Shqipëria ka aderuar në Protokollin e Nagojës në 29 Janar 2013, pas miratimit të ligjit për aderimin e Republikës së Shqipërisë në Protokollin e Nagojës për aksesin dhe ndarjen e përfitimeve nga burimet gjenetike, duke qenë një ndër 20 vendet e para që e kanë
 • Rama në Harvard: Dija dhe inovacioni, fuqia e transformimit Kryeministri Edi Rama iu adresua me një fjalë sesionit të Qendrës për Zhvillim Ndërkombëtar të Harvardit, ku u fokusua në vizionin e Qeverisë shqiptare mbi modelin ekonomik dhe rilindjen ekonomike dhe sociale
 • Cilësia e ajrit në Shqipëri Janar-Shtator 2014. Normat mbi ato të lejuarat Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka prezantuar dje të dhënat mbi monitorimin e cilësisë së ajrit urban për periudhën Janar-Shtator 2014. Monitorimi vjen për herë të parë për 9 qytete kundrejt 4 qyteteve që monitoroheshin në vitin 2013.
 • Berati po rilind përsëri. Ne duam një Shqipëri që jeton me punë Një vit pasi daltuan gurin e parë për fillimin e ndërtimit të shëtitores dhe sheshit qendror të Beratit, Kryeministri Edi Rama, Zëvendëskryeministri Niko Peleshi dhe Presidenti i Fondit Shqiptaro-Amerikan
 • Mbikalimi në Shkozet nyje të rëndësishme rrugore rëndësishme rrugore në kryqëzimin që lidh autostradën Tiranë-Durrës me Bypass-in e Durrësit dhe akset nacionale drejt jugut të vendit kanë rifilluar në muajin janar 2014. Mbikalimi në Shkozet është një investim prej 8 milionë euro.
 • Gledis Osmani. 12 vjeçarja shqiptare që do të fillojë karrierën në Hollivud Në janar të këtij viti Gledis së bashku me familjen e saj u bë pjesë e një trajnimi 10 ditor në Hollivud, ku iu kërkua të vazhdonte aty karrierën e saj, por prindërit e saj Valbona dhe Arturi vendosën të ktheheshin
 • Basha në Kuvendin e PD-së: Ky Kuvend le të jetë preludi i rikthimit tonë si forcë e ndryshimit historik Partia Demokratike po mban Kuvendin e saj Kombëtar, forumin më të lartë vendimmarrës, ku pritet të miratohen ndryshimet në statut si edhe të zgjidhet Këshilli Kombëtar.
 • 10 Papët me origjinë iliro-arbëroro-shqiptare Papë Klimenti XI – Albani, i cili e kishte konvokuar Kuvendit e Arbënit, e që ishte mbajtur në Kishën e shën Gjonit në Mërkinjë afët Lezhës, më 14 e 15 janar të vitit 1703. Me punimet e Kuvendit kishte udhëhequr imzot Vinçenc Visk Zmajeviku, arqipeshkv i Tivarit, i caktuar nga vet ëpapa në kët detyrë.
 • Rama bashkëbisedim me gazetarët dhe pyetjet e ardhura nga rrjetet sociale Fjala e Kryeministrit Rama gjatë bashkëbisedimit me gazetarët dhe pyetjet e ardhura nga rrjetet sociale: Mirëdita të gjithëve!
 • Arrestimet, ndalimet dhe procedimet gjatë 24 orëve të fundit në Shqipëri , vjeç 59, e cila në muajin Janar të vitit 2014, ka marrë urdhrin e mbrojtjes së menjëhershme nga Gjykata. Neni 321/2 i Kodit Penal.
 • Tatimi mbi fitimin. Ndryshon llogaritja. Jo si më parë Sipas ligjit aktual, këstet e parapagimeve për çdonjërin nga muajt janar, shkurt, mars e prill, të periudhës vijuese tatimore, llogariten duke marrë parasysh shumën e tatimit mbi fitimin për periudhën tatimore të dy viteve më parë pjesëtuar me 12.
 • Anulohet helikopteri VIP i porositur nga Berisha Ministria e Mbrojtjes negocioi me përfaqësuesit e “Airbus Helicopters”, (emërtimi i ri i shoqërisë “EUROCOPTER” prej datës 7 janar 2014) vlerën e dy helikopterëve EC 145, në konfigurimin SAR, të ofruar nga shoqëria në përgjigje të kërkesës së saj.
 • 4 shtetas shqiptarë ekstradohen drejt Italisë Nga Zyra Qendrore Kombëtare Interpol Tirana në bashkëpunim me autoritetet ligjzbatuese italiane dje bëri të mundur ekstradimin nga Shqipëria drejt Italisë të 4 shtetasve shqiptarë të shpallur në kërkim ndërkombëtar
 • Toponimet. Firmoset në Bruksel marrëveshja Shqipëri-Greqi Pra, ajo praktikë e qeverisë greke me rastin e Pashkëve do të shtrihet deri më 1 janar të 2015. Ndërkohë të dy qeveritë angazhohen për të ndërmarrë masat e nevojshme ligjore, institucionale, administrative, në mënyrë që 1 janari ta gjejë këtë çështje në mënyrë definitive, të adresuar në
 • Kosove-Shqiperi. Marrëveshje Bashkëpunimi në fushën e shëndetësisë Kosovës, në vijim të takimeve ndërmjet institucioneve shtetërore shëndetësore të dy shteteve, pas takimit të përbashkët të dy Qeverive të mbajtur më 11 Janar 2014 në Prizren. Kjo Marrëveshje ka për qëllim fuqizimin e bashkëpunimit në fushën e shëndetësisë dhe shkencave mjekësore, bazuar në parimet e barazisë dhe përfitimit
 • Miratohet projektligji mbi Tatimin mbi të ardhurat Nuk mund të lejoj, sepse as unë nuk e kam bërë dje kur ti si rezultat i veprimeve apo mosveprimeve të tua vrave 26 vetë apo vrave 4 vetë në 21 janar. Ndaj të paktën të tregoheni të matur, të paktën brezi jonë.
 • Lëvizjet dhe emërimet në policinë e shtetit. Seanca dëgjimore në komisionin hetimor Ndërkohë, Komisioni po heton mbi emërimet dhe shkarkimet në polici për periudhën 15 shtator 2013-31 janar 2014. Ky hetim do të përfshijë verifikimin e largimeve, transferimeve dhe punësimeve të reja në polici, si dhe pasojat që kanë sjellë këto ndryshime në garantimin e sigurisë
 • Vritet me armë zjarri Gjin Nika dhe Fabio Xhunga Nika është liruar pak javë më parë nga paraburgimi, pasi ishte arrestuar në Tiranë gjatë muajit janar, si i dyshuari kryesor për dy vrasje, një të ndodhur në Tiranë dhe një në Bulqizë. "Nga tërësia e të dhënave të deritanishme hetimore të grumbulluara dyshimet kryesore lidhur me motivet dhe autorët e kësaj ngjarje bien në konfliktet
 • Historia e 1 Prillit Kur reformoi kalendarin gregorian në 1564, ai e kaloi në datën 1 janar festën e Vitit të Ri, që deri atëherë festohej më 1 prill, por që shumë vetë deri atëherë nuk e kishin marrë vesh. Ata pastaj, prej atyre që e dinin, uroheshin në prill për vitin e ri, që në fakt ishte i vjetri.
 • Basha: Konsumatori e ka lënë në klasë qeverinë Rama-Meta (VIDEO) here, ul normën baze te interesit, kredia për sektorin privat vazhdon te jete ne rënie, ku përveç uljes që pësoi gjate 3-mujorit te fundit 2013, edhe ne janar 2014 tkurrja ka vazhduar me -1.4%.
 • Shqipëria njehson Kodin Doganor me Kodin Doganor të BE-së Bëhet fjalë për një transformim rrënjësor që kërkon një seri masash e politikash të reja, për të bërë të mundur që më 1 janar të vitit të ardhshëm, marrëdhënia mes eksportuesve dhe importuesve shqiptarë apo të huaj dhe doganave të Shqipërisë të ndërtohet mbi këtë Kod.
 • Basha: qeveria “asgjë” në fushën e përmirësimit, qeveria “zero” në fushën e investimeve njohur rritje te pandërprerë nga muaji ne muaj te kësaj qeverie - nga diçka më shumë se 500 raste në muaj në tetor e nëntor, ne mbi 700 në muaj në dhjetor, janar e shkurt. Vjedhjet janë më të larta edhe ne raport me një vit më parë, dhe këtu nuk llogaritet ajo pjesë e vjedhjeve që nuk raportohen sepse nuk pranohet raportimi i tyre
 • Nuk ka vend për t'u varrosur, por MPB-ja e angazhuar për zgjidhjen e shpejtë të problemit të varrezave dërguar Bashkisë së Tiranës për plotësim që në datë 30 dhjetor 2013, ato janë plotësuar dhe rikthyer pranë Ministrisë së Punëve të Brendshme vetëm në datë 30 janar 2014, pra pas 1 muaji. Në datë 14 shkurt është lidhur marrëveshja me Bashkinë e Tiranës për nisjen e procedurave të shpronësimit dhe në datë 27 shkurt, sipas parashikimit
 • Jean-Pierre Bel Metës: Franca ka mbështetur gjithmonë Shqipërinë në rrugën e saj drejt BE-së Presidenti Bel në Senatin Francez në Paris gjatë muajit dhjetor të vitit të kaluar dhe patëm rastin njëkohësisht të takoheshim e të bisedonim edhe në Marsejë në janar të këtij viti, në kuadër të Asamblesë Parlamentare të Mesdheut.
 • Rregull i ri për rimbursimin e TVSH-së përcaktuar në këtë udhëzim do të zbatohet për të gjitha kërkesat për rimbursim të TVSH-së të protokolluara në drejtoritë rajonale tatimore pas datës 1 Janar 2014.
 • Fatos Sulaj, i arratisuri i Trikalas bie nën prangat e policisë (VIDEO) Në Janar të këtij viti u arrestua një tjetër i arratisur nga burgu i Trikalas, Ilir Kupa, i cili nga salla e Gjykatës Penale kërkoi drejtësi për shokët e tij në burgje dhe kërkoi të mos ekstradohej në Greqi.
 • Doganat dhe Tatimet kapërcyen kufirin e parashikuar nga plani i këtij viti Të dhënat e përmbledhura tatimore të dymujorit Janar - Shkurt 2014, tregojnë se janë mbledhur në total 26 miliard e 262 milionë lekë, dhe krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2013, rritja është 2 miliardë e 639 milionë lekë ose 11.
 • Berisha: Stefan Fule një diplomat çek i shkollës ruse dhe serbofil për statusin e vendit kandidat, me kusht që të votoheshin në Parlament tre ligjet, për të cilat ishte arritur konsensusi i plotë në çdo nen të tyre që në janar të vitit 2012. Komisioni Europian, në tetor të vitit 2013, përsëriti sërish, por kësaj rradhe pa asnjë kusht, rekomandimin për statusin e vendit kandidat për Shqipërinë.
 • Hapen dosjet e hakmarrjes 20-vjeçare mes bandave Pa mbushur ende dy vjet nga vrasja e Xhevairit, në janar të vitit 1998 u ekzekutua djali i xhaxhit të tij, Florenc Ymeri po 22 vjeç. Ndërkohë që, më 31 tetor të vitit 1999, në portën e shtëpisë së Ymerëve, policia qëlloi për vdekje vëllain e Xhevair Ymerit, Arturin.
 • Basha: “Shqipëria në protestë” Sa për ilustrim, të ardhurat për muajin janar 2014 janë me rreth 1,8 për qind më të ulëta në krahasim me janarin e një viti me parë, kur ishin në fuqi taksat dhe akcizat e vjetra, më të ulëta se këto.
 • Llogaritja e sigurimeve për të vetëpunësuarit.Skema e re I vetëpunësuari në ortakëri ose të tretët, me përjashtim të të vetëpunësuarit në bujqësi, duke filluar nga muaji janar paguan për vete një kontribut të detyrueshëm, për sigurimet shoqërore, në masën 23% të pagës mujore minimale, prej 19 026 lekësh.
 • Andon Mëhillaj “arrest në burg” Dy kusherinjte Andon dhe Genis Mehillaj u shpallen ne kerkim ne 29 janar pas rrefimit te Julian Sinanajt se ishin ata qe gjenin klientet qe kerkonin te benin vrasje. Nderkohe qe kusherinjte Mehillaj akuzohen direkt se kane porositur vrasjen e fqinjit te tyre Sokol Veizi.
 • Berisha në emisionin “Studio e Hapur “ të Eni Vasilit Në muajin janar ka pasur tritol në Shqipëri më shumë se bombat rrugëve në Afganistan. Qeveria bën shfaqje me tritol. I penduari erdhi te kjo media.
 • Lamtumira e fundit për humoristin Skënder Sallaku. Homazhe në Teatrin Kombëtar Skënder Sallaku ka lindur me 25 janar të vitit 1935 në Tiranë. Ai ka mbaruar Institutin e Lartë të Kulturës fizike ”Vojo Kushi” dhe ka kryer dy vjet specializim në akrobaci dhe humor në Kinë, pranë cirkut të Pekinit.
 • “Crown Agents” merr rrogën e parë prej 400 mijë euro doganave, blerja e automjeteve, në momentin që jemi rekrutuar, prej 5 javësh do të dislokojmë ekipet në të gjitha pikat kufitare”, do të shprehej Smith në 27 janar. Marrëveshja me kompaninë "Crown Agents" rregullon marrëdhëniet juridiko-civile me shoqërinë "Crown Agents Limited", e cila do